SEO

Web Geliştiricileri için En İyi 10 SEO Uygulaması

Harika bir web sitesi oluşturdunuz, ancak insanların sitenizi arama motorları aracılığıyla bulmasını nasıl sağlarsınız? Bu makalede, web sitenizi yalnızca öne çıkmasını değil aynı zamanda arama motorlarında iyi bir sıralamaya sahip olmasını sağlamak için en iyi 10 seo uygulamasını ele alıyoruz.

 

1. Anahtar Kelimeleri Araştırmaya Zaman Ayırın

Siteniz için en iyi anahtar kelimeleri belirlemek için bazı anahtar kelime araştırmaları yapmanız gerekir. Bu genellikle rakiplerinizin sitelerini, onlara en fazla trafik çeken anahtar kelimeleri taramaktan geçer. Anahtar kelime araştırmasına başlamanın birkaç yolu vardır. Önerilen yollardan biri, rakiplerinizin sitelerinin listelendiği bir excel tablosu oluşturmak ve rakiplerinizin anahtar kelimelerini kopyalayıp Google’ın Anahtar Kelime Aracı’na ve Google Web Yöneticisi Araçları Anahtar Kelime Analiz Aracı’na yapıştırabileceğiniz anahtar kelimeler eklemektir. Rakibinizin sitesinde, hangi anahtar kelimeleri kullandığını öğrenmek için Ahrefs , Moz , SpyFu veya SEMrush gibi araçları kullanarakta analiz edebilirsiniz.

 

2. Başlık Etiketinize Odaklanın

Bu her makalenin başlığı için geçerlidir. Potansiyel kullanıcıların dikkatini çekebilmesi için cesur ve dikkat çekici olması gerekir. Arama motorlarında düzgün bir şekilde görüntülendiğinden ve tarayıcı sekmesinde okunabildiğinden emin olmak için 60-90 karakter civarında bir yer seçin. Başlığınızı yazarken okuyucularınızın arayabileceği benzersiz anahtar kelimelere odaklanın. Ayrıca seçtiğiniz anahtar kelimelerin sayfanızla alakalı olduğundan emin olun. Bir başka iyi uygulama da başlık etiketi ile başlığınızı (h1) etiketi içinde yapmaktır.

 

3. H1, H2, H3 Etiketlerinizi Dikkatlice Oluşturun

Başlık etiketlerinin dikkatli kullanımı, arama motorlarının sayfanızdaki anahtar kelimeleri tanımlamasına yardımcı olur. Başlık etiketlerinizden en iyi sonuçları almak için H2 ve H3 başlıklarınızda H1 etiketinizi destekleyen anahtar kelimelerle birlikte H1, H2 ve H3’ü sırasıyla kullanın. H1 etiketinizin başlık etiketinizi taklit etmesi gerektiğini, H2 ve H3’ün ise genişleyip ek bağlam ekleyebileceğini unutmayın. Ayrıca birden fazla H2 ve H3 etiketi kullanabilirsiniz ancak bu başlıkların H1 etiketini desteklediğinden ve sayfanızdaki içerikle alakalı olduğundan emin olun. Alakasız başlık anahtar kelimeleri kullanmak aslında sizin aleyhinize olabilir.

 

4. JavaScript İçeren İçerik Yüklemekten Kaçının

Popülerliğine rağmen JavaScript henüz arama motorları tarafından yeterince desteklenmiyor ve önemli içerikleri maskeleyebiliyor. Özellikle Aşamalı Web Uygulamaları, sayfa örümceklendikten sonra anahtar içerik yüklendiğinde veya pek çok arama motorunun henüz JavaScript’i indekslememesi durumunda, hiç yüklenmemiş olması durumunda zarar görebilir. Bu aynı zamanda birçok sosyal medya sitesi için de geçerlidir; bu, dinamik olarak yüklenen içeriğin değerlendirilmediği veya alınmadığı anlamına gelir; bu da sitenizin varsayılan iskeletinin, arama motorlarında ve bağlantı önizlemelerinde görünen şey olmasıyla sonuçlanır.

 

5. Resimleri Dikkatlice Adlandırın

Geçmişte arama motorları görsellerinizi alt etiketlerine göre değerlendirirdi, ancak giderek daha fazla geliştirici bu gizli görsel metnine alakasız anahtar kelimeler yükledikçe, bunun yerine görselin gerçek adına daha fazla vurgu yapıldı. Bu, 1.jpg gibi genel resim adlarını kullanmanın, arama motorlarının seokeywords.jpg’yi arıyor olabileceğinden sitenizin sıralamasına zarar verebileceği anlamına gelir. Şimdi, görsellerinizi, görseli tanımlayan alakalı anahtar kelimelerle dikkatlice adlandırmanız, alt etiketini göz ardı etmeniz gerektiği anlamına gelmez. Resmin yüklenmemesi durumunda eski arama motorları ve erişilebilirlik (ör. ekran okuyucular) için alt etiketlerini eklemeye devam ettiğinizden emin olun.

 

6. Sayfa Yükleme Sürenizi İyileştirmeye Çalışın

Daha hızlı sitelerin arama motorlarında daha üst sıralarda yer alması bir sır değil. Çoğu arama motoru, web sitelerinin hızını belirlemek için Google’ın PageSpeed ​​Insights’ını kullanır. Google’ın baktığı şeylerden biri görsellerin ne kadar hızlı yüklendiğidir. Bu nedenle sitenize ilk görselin yüklenmesinin ne kadar sürdüğüne göz atmanızı, hatta kritik olmayan görseller için lazy loading avantajından yararlanmanızı öneririz. Görsellerin en geç 30 saniye içinde, yani kullanıcı sayfayı tıklayamadan önce yüklenmesini istiyorsunuz. Ayrıca birden fazla görsel kullanıyorsanız bunların tek bir grup olarak yüklendiğinden emin olmanız gerekir. Ardından, bir web sayfasını yüklemenin ne kadar sürdüğüne bir göz atın. Sayfaların sitenize yüklenmesi üç saniyeden uzun mu sürüyor? Kullanıcılar için hızlı yüklenen sayfalara sahip olmak istiyorsanız lazy loading gibi avantajlarla resimlerinizin yüklenmesini optimize etmeniz size fayda sağlayacaktır. Wordpress gibi cms sistemler içinde bu tür işlemleri yapan eklentiler bulunmaktadır. Bununla ilgili yazmış olduğumuz 10+ WordPress Eklentisi ile Resim Yükleme Hızını Arttırma adlı yazımı okuyabilirsiniz.

7. Sayfanızdaki Metni Optimize Edin

Başlık etiketinizin, başlıklarınızın ve resimlerinizin ötesinde, anahtar kelimeleri standart içeriğinizde kullanmak ve aynı zamanda anahtar kelimelerin aşırı yüklenmesini önlemek için çalışmak önemlidir. Aşırı yüklemeyi önlemeye ve birden fazla anahtar kelimede arama motoru sıralamalarını artırmaya yardımcı olmak için alternatif ifadeler kullanabilirsiniz. “PHP eğitimi” durumunda alternatif bir ifade “PHP eğitimleri” veya “PHP kursu” olabilir. Bu hem birincil anahtar kelimeyi desteklemeye yardımcı olur hem de sayfanın bu anahtar kelimeler için sıralamaya girmesini sağlar. Siteniz için doğru olan anahtar kelimeleri bulmak için yukarıda belirtilen araçları kullanmayı ve ardından bunları, anahtar kelimeleri zorlamadan veya aşırı tekrarlı hale getirmeden doğal cümleler halinde çalıştırmayı unutmayın. Ayrıca, arama motorları için sayfadaki içerik ve anahtar kelimeler kadar önemli olan kullanıcıların bu içerikle nasıl etkileşime girdiğinin de kritik olduğunu unutmayın. Sayfa deneyiminizin hemen çıkma oranları yüksekse veya içerikle etkileşim düşükse, büyük olasılıkla arama motorları tarafından önceliklendirilmeyecektir; bu, arama motorları için yüksek düzeyde optimize edilmiş ancak insanlar için optimize edilmemiş bir sayfanın daha yüksek bir sıralamaya sahip olabileceği anlamına gelebilir.

 

8. Alan Adınızı ve Sayfa Otoritenizi Oluşturun

Alan Adı ve Sayfa Otoritesi yalnızca geri bağlantıların (veya alan adınıza veya sayfanıza bağlantı veren sitelerin) sayısına göre değil, aynı zamanda size bağlantı veren sitelerin ve sayfaların kalitesine göre de belirlenir. Daha iyi bir DA veya PA elde etmeyi zorlaştıran uygulamalardan biri, toplu geri bağlantı satın almak veya edinmektir. Bu uygulamanın aslında Google’ın Hizmet Koşullarına aykırı olduğunu ve sitenizin tamamının arama sonuçlarında yasaklanmasıyla sonuçlanabileceğini unutmayın! Bu uygulama nedeniyle, yüksek kaliteli sitelere odaklanmak ve ortaklıklar veya ortak içerik (blog yazıları gibi) yoluyla doğal olarak geri bağlantılar almaya çalışmak önemlidir. Ayrıca DA’nızı buradan veya yukarıda belirtilen birçok araçtan birini kullanarak da kontrol edebilirsiniz.

 

9. Sosyal Medyadan Yararlanın

Geri bağlantılardan bahsetmişken, sosyal medya, sayfa görünürlüğünü artırırken aynı zamanda arama motoru sıralamanızı da iyileştirmek için güçlü bir araç olabilir! Çoğu sosyal sitenin JavaScript’i desteklemediğini veya okumadığını unutmayın; bu nedenle içeriğinizin sayfada mevcut olduğundan emin olun. İçeriğinizi JavaScript ile yükleyen aşamalı bir web uygulamanız varsa, belirli botlar için sitenizin JavaScript içermeyen bir sürümünü oluşturmak üzere Headless Chrome kullanmayı deneyin (İçerik, kullanıcının göreceği içerikle aynı OLMALIDIR).

 

10. İyi SEO Zaman Alır

Gerçek şu ki, arama motorlarında iyi bir sıralama elde etmek için gerçekten herhangi bir özel sır veya bileşen yoktur (Google’ın kamuya açık olarak paylaştığı bir şey değil). Bunun yerine, sayfanızı doğru şekilde biçimlendirmek, arama motorları tarafından okunabilir olmasını sağlamak ve okuyucularınızın etkileşime gireceği içeriği sağlamakla ilgilidir. Siz daha değerli içerik sağladıkça ve içeriğinizi daha fazla kişi beğenip ona bağlantı verdikçe, sitenizin etki alanı otoritesi giderek artacak, siteniz ve sayfalarınız daha güçlü hale gelecek ve bu da daha yüksek bir sıralamaya yol açacaktır.

Emre NACAR

Merhaba! Ben Emre, full stack web developer olarak yaklaşık 10 yıldır kurumsal web siteleri, e-ticaret siteleri, ve firmalara özel web tabanlı uygulamalar geliştiriyorum. 2013 yılından itibaren yurtiçi veya yurtdışı olarak 200 den fazla projede yer almış, kodlama, veritabanı geliştirme, arayüz tasarımı gibi bir çok alanda görev almış bulunmaktayım. KKTC ve İstanbul gibi farklı şehirlerde Junior Developer, Senior Developer, Proje Yöneticisi olarak çalıştıktan sonra son olarak Gaziantep Getham'da Yazılım Uzmanı olarak çalışmalarımı sürdürmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu